Site Logo

توسن: افت قیمت سهام تحت تاثیر ذخایر تکرارناپذیر و رشد درآمدهایی که بازار به آنها بی‌توجه است


منتشر شده در ۱۹ آبان ۱۴۰۳

آخرین بروزرسانی‌ها را در ایمیل خود دریافت کنید

بیانیه سلب مسئولیت: پس از تحقیقات گسترده، ما یک موقعیت خرید روی سهام شرکت توسعه سامانه‌ی نرم‌افزاری نگین (نماد:توسن) باز کرده‌ایم. این گزارش بیانگر نظر ماست و ما همه خوانندگان را تشویق می‌کنیم تا خود تحقیقات مستقلی انجام دهند.

  • شرکت توسعه سامانه‌ی نرم‌افزاری نگین یک شرکت نرم‌افزاری است که به ارائه خدمات و راهکارهای نرم‌افزاری به خصوص در صنعت بانکداری می‌پردازد.
  • سهام این شرکت با نماد توسن در سال ۱۴۰۰ در فرابورس ایران پذیرش و عرضه اولیه شد.
  • به اعتقاد ما سهام این شرکت عمیقاً زیر ارزش ذاتی خود در حال معامله است و بازار در قیمت‌گذاری آن دارای خطا می‌باشد.

تاریخچه

توسن در سال ۱۳۸۷ با هدف ایجاد بستری مستقل و بومی برای طراحی و تولید محصولات و راهکارهای نوین در عرصه‌های مختلف فناوری اطلاعات مانند بانکداری و دولت الکترونیک تاسیس شد. این شرکت تا سال ۱۳۸۷ تحت عنوان «کیش ویر» فعالیت می‌کرد و پس از آن با نام «توسن» به ارائه خدمات متنوع فناوری اطلاعات در صنعت بانکداری کشور و سازمان‌های دولتی پرداخته است.

برخی از راهکارهای بانکی کشور نخستین بار توسط توسن ارائه شده است: اولین سامانه متمرکز بانکی (کوربنکینگ)، اولین اینترنت بانک کشور و اولین سوئیچ کارت و پرداخت سازگار با سیستم‌های بین‌المللی Visa و MasterCard.

ترکیب سهامداری

توسن جزو شرکت‌های فرعی شرکت سرمایه‌گذاران فناوری تک وستا (سهامی خاص) می‌باشد. تک وستا هلدینگی است که متعلق به آقای ولی‌الله فاطمی (موسس گروه توسن) بوده و سهامدار عمده چندین شرکت فناوری اطلاعات می‌باشد.

محصولات

عمده محصولات توسن در زمینه فناوری اطلاعات (فاوا) بانک‌ها می‌باشد. سامانه‌های جامع بانکداری متمرکز فرانگین و بنکو شاخص‌‌ترین محصولات توسن در این زمینه می‌باشند. سیستم بانکداری متمرکز (Core Banking) به گونه‌ای از بانکداری گفته می‌شود که در آن کلیهٔ اطلاعات و تعاملات مالی در شبکهٔ بانکی مورد نظر، در یک واحد اطلاعات مرکزی نگهداری و ثبت می‌شود. در مجموع در حوز‌های سوئیچ و هسته بانکداری ۱۴ بانک ایران از محصولات توسن استفاده می‌شود.

نکته قابل توجه اینکه با توجه به هزینه بالای مهاجرت به سامانه‌های جدید و سهم ناچیز فاوا از هزینه‌های بانک‌ها (کمتر از ۲ درصد)، شرکت در تعیین قیمت محصولات خود دست بالا را داشته و می‌تواند حاشیه سود بالایی برای خود در نظر بگیرد که به اعتقاد ما این مسئله یک مزیت قابل توجه برای یک کسب‌وکار می‌باشد.

رقبا

به رغم تعدد رقبا شرکت‌های خدمات انفورماتیک و داتین را می‌توان به عنوان اصلی‌ترین رقبای توسن به شمار آورد.

توسن با ارائه راهکار بانکداری متمرکز به ۱۱ بانک از مجموع ۳۰ بانک کشور و مدیریت بالغ بر ۱۴% از تراکنش‌های صادرکنندگی صنعت بانکی، ۱۲% از سهم بازار کارت و با بیش از ۲۰ هزار دستگاه خودپرداز بانکی سهم ۳۲% از بازار ATM، از بزرگ‌ترین بازیگران فاوای بانکی است.

منابع درآمدی

منابع درآمدی شرکت به طور کلی ناشی از ۲ دسته «فروش نرم‌افزار» و «درآمد ارائه خدمات پشتیبانی» می‌باشد.

«فروش نرم‌افزار» شامل فروش نرم‌افزارها و فیچرهای جدیدی است که توسط بانک‌ها سفارش داده شده یا ناشی از الزامات جدید بانک مرکزی است. همچنین آر اند دی توسن در این بخش خود را نشان می‌دهد.

«درآمد ارائه خدمات پشتیبانی» شامل پشتیبانی و تمدید اشتراک نرم‌افزارهای سابق می‌باشد. قیمت‌گذاری خدمات پشتیبانی بر مبنای ۲۰ درصد ارزش محصول و ۶ ماه پس از تحویل آن می‌باشد. همچنین هر ساله متناسب با تورم رشد می‌کند. در این قسمت شرکت از ناحیه اجاره رک شبکه به بانک‌ها نیز درآمدی تحت عنوان «پشتیبانی و نگهداری سرویس‌های توسنی در مرکز داده» شناسایی می‌کند.

با گذر زمان و نزدیک شدن شرکت به دوره بلوغ خود، سهم فروش نرم‌افزار از مجموع فروش شرکت کاهش و سهم درآمد ارائه خدمات پشتیبانی افزایش یافته است.

رشد درآمدها

در سال جاری درآمدهای شرکت علی الخصوص از جانب ارائه خدمات رشد قابل توجهی داشته به شکلی که تا پایان مهر مجموع درآمدهای شرکت نسبت به مدت مشابه ۸۴% رشد داشته و از مبلغ ۵۹۸ میلیارد تومان به بیش از ۱۱۰۰ میلیارد تومان رسیده است. نکته حائز اهمیت در مورد شرکت اینکه توزیع درآمدهای شرکت همگن نبوده و در ماه پایانی سال مالی که رقم بالاتری را ثبت می‌کند، این مسئله به علت ترافیک تمدید قراردادها در آذر ماه می‌باشد.

ارقام به میلیارد تومان

ساختار بهای تمام شده

عمده بهای تمام شده شرکت شامل دستمزد مستقیم می‌باشد. همچنین طبق استانداردهای حسابداری در هر دوره مالی بخشی از مخارج صورت گرفته به حساب دارایی‌های نامشهود منتقل شده و در دوره‌های بعدی مستهلک می‌گردد.

دارایی‌های مازادی که فروش می‌روند

شرکت دارای زمین و ساختمان‌های ارزشمندی در سراسر کشور است که برخلاف اغلب شرکت‌ها در صورت محیا شدن شرایط آنها را به فروش رسانده و بعضا سودهای قابل توجهی شناسایی می‌کند. برای مثال شرکت در سال ۱۴۰۱ یکی از ساختمان‌های خود موسوم به ساختمان لیدا را به مبلغ ۱۳۸ میلیارد تومان به فروش رساند. همچنین در آخرین مورد در شهریور سال جاری شرکت موفق شده ملک موسوم به پردیس را به مبلغ ۲۸۹ میلیارد تومان به فروش برساند که با توجه به بهای تمام شده ۱۶ میلیارد تومانی اکثر آن در سال مالی ۱۴۰۳ به عنوان سود شناسایی خواهد شد.

ذخایر تکرارناپذیر و افت قیمت سهام

شرکت که سال مالی آن منتهی به آذر می‌باشد در دو کوارتر اخیر چند ذخیره قابل توجه شناسایی کرده که منجر شده در این دو فصل تنها ۴۰ میلیارد تومان سود شناسایی کند. یک  ذخیره مربوط به زیان کاهش ارزش سرمایه گذاری بلند مدت به مبلغ ۲۷ میلیارد تومان ناشی از افت قیمت سهام وگستر می‌باشد که شرکت در دوره‌های گذشته تملک کرده است. همچنین در مجموع نه ماهه ۱۸ میلیارد تومان مالیات مربوط به سال‌های گذشته شناسایی شده است.

ما معتقدیم گزارشات دو کوارتر اخیر نشانگر خوبی از قدرت سودآوری شرکت نبوده و بازار بیش از حد قیمت سهام این شرکت را کاهش داده است.

دورنمای سودآوری

بر خلاف دو کوارتر اخیر که به دلایل یاد شده شرکت عملکرد ضعیفی در سودآوری داشته به اعتقاد ما سود شرکت در فصول آتی رشد قابل توجهی خواهد داشت. پیش‌بینی ما سود خالص ۵۳۱ میلیارد تومانی برای سال مالی ۱۴۰۳ و سود خالص ۴۱۶ میلیارد تومانی برای سال مالی ۱۴۰۴ می‌باشد. لازم به ذکر است که ۲۸۴ میلیارد تومان از سود سال ۱۴۰۳ غیرعملیاتی و مربوط به فروش ملک پردیس است.

ارقام به میلیارد تومان

مدیریت دارایی متیس ۱۴۰۳ © تمامی حقوق محفوظ است